NouCOPC - Reforma Estatutos

Órganos de Gobierno
Lo que dicen ahora los Estatutos (comentado)


 

 

En el análisis del actual articulado hay poco que matizar. Como verás, todo lo que se plantea es deseable y casi obligado.

Matizaré sólo algunos detalles que creo facilitarían una gestión más ágil de nuestro Colegio profesional.

Me permito recordar la diferencia entre Junta General y Junta de Gobierno.
Junta General: la reunión de todos los colegiados y colegiadas.
Junta de Gobierno: los que ganan las elecciones y gobiernan en nombre de todos.

Los comentarios, al final de cada artículo, van en cursiva.


Òrgans de govern, normes de constitució i funcionament i competència
(Articles 29 - 45)

Article 29
El Col•legi té dos òrgans de govern: la Junta General de col•legiats i la Junta de Govern.
La Junta General és l'òrgan màxim de govern del Col•legi; els seus acords, adoptats pel principi majoritari, obliguen tots els col•legiats.
A les juntes generals, poden participar-hi tots els col•legiats amb veu i vot, sempre que estiguin en plenitud dels seus drets.

Nada que añadir. No puede ser de otro modo.

Article 30
La Junta General es reuneix dues vegades l'any amb caràcter ordinari, la primera dintre dels quatre primers mesos i la segona dintre de l'últim trimestre de cada any.
En la primera reunió ordinària anual s'inclou perquè s'aprovi, si escau, el balanç i la liquidació del pressupost de l'exercici anterior, acompanyat d'una auditoria de comptes independent dels esmentats balanç i liquidació, així com la memòria d'activitats de l'any anterior.
En la segona reunió ordinària anual s'inclou perquè s'aprovi, si escau, el pressupost de l'exercici següent. Així mateix, es presenten perquè s'aprovin, si escau, les propostes de remuneracions econòmiques dels membres de Junta de Govern, així com les dietes de viatge i altres despeses per a tots els col•legiats per a l'exercici següent.

Tampoco hay nada que comentar. Podría plantearse que la Junta General se reuniera con más frecuencia pero si se fomenta y facilita la participación, con estas dos reuniones puede ser suficiente para controlar la gestión de la Junta de Gobierno.

Article 31
La Junta General es reuneix amb caràcter extraordinari quan ho acorda la Junta de Govern, o quan ho sol•licita un nombre de col•legiats que representin el deu per cent del total com a mínim.

Esto del diez por ciento de los colegiados parece coherente pero… si pensamos que no conozco ninguna Junta General en la que haya habido una participación de 100 colegiados, exigir ese 10 % para poder convocar una reunión de la Junta General es un puro despropósito.
Yo apostaría por otro número: la mitad de los asistentes a la última Junta General.

Article 32
La convocatòria de les juntes generals, que es fa amb una antelació mínima de quinze dies en el cas de les ordinàries i de vuit en el de les extraordinàries, correspon al degà president; s'ha de fer a través d'una comunicació personal, per escrit, amb l'ordre del dia corresponent, que ha de fixar la Junta de Govern.
Sobre les qüestions que no figuren a l'ordre del dia no es pot adoptar cap acord.

Ya, ya… sobre lo que no consta en el orden del día… no hay acuerdos… pero ¿cómo se incluye un punto en el orden del día?... yo lo he preguntado y aún no tengo respuesta oficial. La respuesta oficiosa es: envía tu propuesta a la Junta de Gobierno y se estudiará.
Creo que debería estar muy claramente especificado que cualquier colegiado podrá someter a la consideración de sus colegas cualquier asunto, eso sí, enviándolo con tiempo pero no dejar a la potestad de la Junta de Gobierno lo que los demás colegiados podemos o no podemos votar.


Article 33
Les sessions de la Junta General les presideix el degà, acompanyat de la resta de membres de la Junta de Govern. El degà dirigeix les reunions, concedeix i retira l'ús de la paraula i ordena els debats i les votacions.
Actua com a secretari qui ho sigui de la Junta de Govern, el qual aixeca acta de la reunió, amb el vistiplau del degà.
Els acords es prenen per majoria simple dels vots emesos. No obstant això, cal una majoria dels dos terços dels vots emesos per aprovar prestacions econòmiques extraordinàries no previstes en el pressupost vigent, aprovar un vot de censura contra la Junta de Govern i per reformar aquests Estatuts.

Con el voto hemos topado. Ya sabemos que muchos colegiados, el 99,5%, no asiste o no puede asistir a las Juntas Generales. Pero sí puede estar interesado en participar.
Se ha de implantar la delegación de voto, la videoconferencia a las sedes territoriales y el voto desde allí, así como cualquier medida que permita la participación en la toma de decisiones de las Juntas Generales.

Article 34
Perquè els acords siguin vàlids, tant en juntes generals ordinàries com extraordinàries, cal l'assistència mínima, en primera convocatòria, de la meitat més un del total de col•legiats, i, en segona convocatòria, que tindrà lloc mitja hora després, de qualsevol nombre d'assistents.

Porque lo dice la ley. Amén.

Article 35
Correspon a la Junta General:
1. Aprovar els Estatuts, així com les seves modificacions i les normes generals de funcionament, específicament els reglaments marc de les delegacions territorials i de les seccions professionals, així com el reglament marc de la Comissió Deontològica.
2. Aprovar els pressupostos generals, així com la seva liquidació anual.
3. Fixar les quotes col•legials.
4. Decidir la inversió dels béns col•legials.
5. Aprovar el Codi Deontològic professional.
6. Aprovar aportacions extraordinàries.
7. Deliberar i prendre acords sobre totes les qüestions que sotmeti a la seva competència la Junta de Govern o li atribueixin aquests Estatuts.
8. Aprovar mocions de censura contra la Junta de Govern.
9. Ratificar el nomenament dels membres de la Comissió Deontològica a proposta de la Junta de Govern.
10. Ratificar els acords de creació i dissolució de les delegacions territorials i de les seccions professionals.

Bien. La Junta General tiene el poder. Sólo hay que facilitarle el ejercicio.

Article 36
La Junta de Govern està constituïda pels membres següents:
1. Membres elegits directament per tots els col•legiats. Tenen veu i vot i són elegits per un període de quatre anys:
Un degà president.
Dos vicedegans.
Un secretari.
Un tresorer.
Un vicesecretari.
Quatre vocals.
Quan, per algun motiu, estigui vacant temporalment o definitivament algun d'aquests càrrecs elegits directament, serà substituït per un altre membre electe, segons l'acord de la Junta de Govern.
En el cas que vaquin tres membres o més elegits directament de la Junta de Govern, es cobriran per nova elecció, solament per al període restant del seu mandat i sempre que aquest període sigui superior a un any.
2. Membres segons el càrrec electe que exerceixin en el marc del COPC, amb veu i sense vot:
Els presidents de les juntes rectores de les delegacions territorials i de les juntes directives de les seccions professionals.
La seva renovació com a membres de la Junta de Govern és, per tant, automàtica en funció de les renovacions per elecció en les presidències de les delegacions o seccions, regulada per la seva normativa electoral específica.

Sobre este punto no sé si realmente son necesarios tantos miembros… Considero que un grupo más reducido toma decisiones con más agilidad (aunque para eso ya parece existir la Comisión Permanente)…

Article 37
Correspon a la Junta de Govern la representació del Col•legi, la seva direcció i administració i l'execució dels acords adoptats per la Junta General.
Són atribucions de la Junta de Govern les següents:
1. Complir i fer complir els acords de la Junta General.
2. Decidir sobre les sol•licituds de col•legiació.
3. Administrar els béns del Col•legi, així com recaptar les quotes de tot tipus que hagin de fer efectiva els col•legiats.
4. Confeccionar els pressupostos anuals.
5. Adoptar mesures que es considerin convenients per defensar el Col•legi i la professió.
6. Imposar, amb la instrucció prèvia de l'expedient oportú, tot tipus de sancions disciplinàries.
7. Crear les seccions, les comissions i els grups de treball necessaris perquè es compleixin millor les funcions col•legials, i dissoldre-les seguint la normativa vigent.
8. Designar els representants del Col•legi davant dels organismes, les entitats i les institucions, o en actes públics o privats.
9. Informar els col•legiats de les activitats i els acords del Col•legi i preparar la memòria anual de la seva gestió.
10. Fixar la data i l'ordre del dia de les juntes generals ordinàries i extraordinàries.
11. Aprovar els reglaments d'ordre intern així com els reglaments de les delegacions territorials, de les seccions i comissions professionals, i les seves modificacions.
12. Totes les altres funcions que no siguin expressament assignades a la Junta General i tinguin relació amb l'activitat i el funcionament col•legials.

Sobre estas funciones… sólo la necesidad de crear mecanismos ágiles (y no acabar en los tribunales) para exigir su cumplimiento.

Article 38
La Junta de Govern pot actuar en Comissió Permanent, la qual és constituïda, com a mínim, pel degà, el secretari i el tresorer, i fins a un màxim de cinc membres més de la Junta. La Comissió Permanent és nomenada pel plenari de la Junta de Govern i assumeix les funcions que aquest li delegui. En cap cas no es poden delegar les funcions referides a l'article 37, apartats 4, 7, 10 i 11.

Sin comentarios.

Article 39
La Junta de Govern es reuneix almenys set vegades l'any i les vegades que la convoqui el degà, per pròpia iniciativa o a petició d'un terç dels membres de la Junta.
Perquè pugui adoptar acords vàlids és necessària la concurrència de la majoria dels seus membres llevat dels casos de quòrums especials obligatoris.
Els acords es prenen per majoria de vots. En cas d'empat, decideix el vot del degà.
La Comissió Permanent de la Junta de Govern es reuneix quan la convoca el degà per exercir les competències que la Junta de Govern li delegui o les que per raó d'urgència exigeixin una decisió immediata. Pot sol•licitar la presència de qualsevol membre responsable de les matèries sobre les quals s'hagi de decidir.
Poden assistir puntualment, en funció dels punts que s'hagin de tractar, amb veu i sense vot, representants de comissions o grups de treball del Col•legi a reunions de la Junta de Govern, previ acord d'aquesta i quan se'ls convidi expressament.

Mmmmm…. Al igual que propongo para la Comisión Deontológica, la Junta de Gobierno debería reunirse como mínimo una vez al mes para poder tomar decisiones de un modo más inmediato.

Article 40
L'assistència a les reunions de la Junta de Govern és obligatòria i la Junta de Govern estima com a renúncia al càrrec la falta no justificada a tres sessions consecutives o cinc alternes en el termini d'un any.

Supongo que no se puede ser cargo electo y no participar. Aunque yo sería más rígido.

Article 41
Són atribucions del degà les següents:
1. Tenir la representació legal del Col•legi.
2. Presidir la Junta de Govern i la Junta General.
3. Autoritzar amb la seva signatura tota mena de documents col•legials.
4. Conferir apoderaments per a qüestions judicials, quan hagi estat autoritzat per acord de la Junta de Govern.
5. Convocar la Junta de Govern i la Junta General.
6. Autoritzar l'obertura de comptes corrents del Col•legi, tant en entitats bancàries com en caixes d'estalvis.
7. Autoritzar el moviment de fons d'acord amb les propostes del tresorer.
8. Constituir i cancel•lar tot tipus de fiances i dipòsits.

Parece que todo lo que se refleja en este artículo son derechos. Creo que se debería incluir alguna obligación concreta.
Yo echo de menos la más importante: atender a sus representados (que estamos hablando de un colectivo pequeño). No puede ser que no haya un horario fijo para que el Decano esté a disposición de cualquier colegiado que lo requiera. Y lo mismo para todos los miembros de la Junta de Gobierno.

Article 42
Correspon als vicedegans substituir el degà en totes les comeses i les funcions que aquest delegui expressament. També el substitueixen en cas d'absència, malaltia o vacant del deganat, sempre que, en cas de dimissió, aquesta hagi estat acceptada per la Junta de Govern i ratificada per la Junta General. El degà estableix en declaració formal expressa davant la Junta de Govern quin dels dos vicedegans és el designat per substituir-lo en primer lloc.


Lo mismo que en el caso anterior.

Article 43
Correspon al secretari i vicesecretari les funcions següents:
Secretari:
1. Portar els llibres oficials.
2. Redactar i signar el llibre d'actes amb el vistiplau del degà.
3. Redactar la memòria anual.
4. Supervisar el funcionament dels serveis administratius del Col•legi.
5. Tenir la responsabilitat del registre de col•legiats i dels expedients personals corresponents.
6. Expedir certificacions amb el vistiplau del degà.
7. Donar compliment als acords adoptats per la Junta de Govern.
Vicesecretari:
Exerceix les funcions que el secretari li delegui i l'ha de substituir en cas d'absència o malaltia


Article 44
Són funcions del tresorer:
1. Recaptar, tenir cura i administrar els fons col•legials.
2. Efectuar els pagaments ordenats pel degà o per la Junta de Govern, i signar els documents per al moviment de fons del Col•legi.
3. Supervisar la comptabilitat del Col•legi.
4. Preparar el projecte de pressupost que s'ha de presentar a la Junta General.
5. Presentar anualment el compte general de tresoreria i fer els arqueigs i els balanços de situació tantes vegades com ho requereixin el degà o la Junta de Govern.

Article 45
La resta de membres col•laboren en el treball de la Junta de Govern, assisteixen a les seves reunions i deliberacions i fan tasques mes enllà de l'àmbit professional, territorial o competencial que tenen assignat o representen, assumeixen i garanteixen una dedicació a activitats i responsabilitats amb visió global del conjunt de l'organització col•legial.

Y olé.


Tus comentarios sobre el tema:
(por un Colegio Profesional que escuche al colegiado)

:

Si quieres identificarte y abrir la posibilidad de que contacte contigo, puedes incluir los datos que consideres oportuno.
Estos datos no se guardan en ningún tipo de archivo.

Nombre  

Correo electrónico 

Teléfono de contacto