NouCOPC - Reforma Estatutos

Secciones Profesionales
Lo que dicen ahora los Estatutos (comentado)


 

 

A continuación se presenta el articulado actual con comentarios que argumentan el cambio.

Los comentarios, como siempre, van en cursiva.

Article 76
Les seccions professionals del COPC són els àmbits d'agrupació i adscripció propi i habitual dels col•legiats que exerceixin, o estiguin interessats a exercir, la seva pràctica dins d'una mateixa especialitat o àmbit d'intervenció de la psicologia.
Tot col•legiat està adscrit normalment a la secció professional que, segons la seva formació i pràctica professional, sigui el marc de referència més habitual o majoritari. Es pot adscriure a altres seccions per petició expressa quan la seva pràctica o orientació professional el vinculi a l'especialitat o àmbit d'intervenció de la psicologia d'una altra secció.
La Junta de Govern, escoltat el Consell Professional, desenvolupa i aplica les mesures i normes específiques per gestionar el sistema d'adscripcions. En qualsevol cas, el dret a canviar de secció o no adscriure's a cap és sempre preservat.

Lo primero que tengo que comentar a este artículo es la referencia a un “Consell Professional” del que no se sabe nada. Los Estatutos lo citan pero ni dicen qué es, ni quién lo forma, ni cómo, ni cuándo, ni dónde…

Tras eso, este artículo lo que trata es de centrar el sentido de la existencia de las Secciones Profesionales. Como he cuestionado su sentido, este artículo es bastante cuestionable porque fomenta la existencia de divisiones dentro de la profesión.

La adscripción a las secciones sólo se produce de forma voluntaria, salvo que ahora exista otra manera de recoger la información al colegiarse. En mi caso, aunque me colegié cuando ejercía de psicólogo clínico, nunca se me adscribió a dicha sección.

De todos modos, esta idea de formar parte de un “grupo” puede ser útil a efectos de gestionar la información que llega a cada colegiado (si me dedico a A, puede que no me interese para nada saber lo que se cuece en B). Siempre que esa información no sea de un carácter que pueda interesar a cualquier colegiado. Y eso es bastante complicado de delimitar. Aunque, si toda esta información que es canalizada hacia los adscritos a cada sección, es hecha pública en la web, la cosa es más simple.

Por otra parte, debería ser el Colegio el que, regularmente, confirme ese interés por pertenecer a las secciones. Por supuesto, esto lo defiendo desde mi postura de que es el Colegio el que ha de estar pendiente del colegiado.

Article 77
Les seccions professionals tenen les finalitats següents:
A través dels seus òrgans directius, la planificació, la direcció i l'avaluació de l'activitat col•legial en el seu àmbit professional, dins del marc de les polítiques col•legials genèriques per al conjunt de la professió, definides pels òrgans de govern del COPC.
1. L'estudi de qualsevol qüestió que afecti l'àmbit professional en cada un dels seus diferents vessants i especialitzacions.
2. La coordinació de les activitats col•legials que duguin a terme els seus membres en cada una de les especialitats de la psicologia.
3. Fomentar el desenvolupament de l'especialització pròpia de la secció, mitjançant la promoció d'actes de formació, divulgació i de promoure els acords i les relacions externes i interinstitucionals de manera coherent amb la direcció estratègica general i política de relacions externes del Col•legi impulsada per la Junta de Govern.
4. Participar en els òrgans del Col•legi encarregats específicament de la direcció de la formació en tasques de reciclatge i de formació propis, en els àmbits pràctic i teòric.
5. La captació i generació de recursos per al desenvolupament de la professió en el seu àmbit.
6. Qualsevol altra finalitat relacionada amb l'especialitat professional pròpia de l'àmbit de la secció.

Estos apartados carecen de sentido porque se supone que todo eso ya lo debe de estar haciendo la Junta de Gobierno.

Peligroso el apartado 5. Según él, las Secciones pueden realizar actividades para captar y generar recursos. La idea es buena. Pero resulta que para captar y generar recursos lo normal es que haya que invertir previamente. ¿De dónde salen los recursos que hay que invertir para generar otros recursos?, pues del presupuesto general del COPC. Lo cual es un delicado sinsentido. Algo que se confirma en el Art. 80 al dejar claro que la actividad de las secciones “disposa dels recursos generals del COPC”

Este artículo se debería resumir en un solo punto: atender de manera específica a aquellos colegiados que ejercen en cada especialidad.


Article 78
Les seccions professionals elaboren el seu propi reglament de funcionament i d'organització, que se sotmet a l'aprovació de la Junta de Govern i que s'ha d'ajustar al Reglament marc vigent de les seccions professionals.
Per constituir una nova secció professional cal que ho demani un nombre no inferior a 70 col•legiats, que es presenti un informe de viabilitat de la nova secció, que es constitueixi una comissió gestora i que s'elabori un reglament provisional de funcionament que, en qualsevol cas, ha de reflectir l'existència d'una junta directiva que dirigeixi i representi la secció, elegida democràticament pels membres de la secció, i d'una junta general de secció que determini els criteris bàsics d'actuació i exerceixi el control de l'acció de la junta directiva corresponent.
Un cop complerts aquests requisits, la Junta de Govern decideix la constitució de la secció, acord que ha de ser ratificat per la Junta General de col•legiats.
La Junta de Govern, escoltat el Consell Professional podrà aprovar la creació de comissions professionals a proposta d'un nombre no inferior de 25 col•legiats, a l'objecte d'impulsar l'activitat col•legial i el desenvolupament de la professió en àmbits específics d'intervenció diferents als de les seccions i comissions ja constituïdes, o atenent a l'interès general del caire transversal de la seva proposta temàtica.
Aquestes comissions s'integraran en el Consell Professional i seran regulades per normativa específica que aprovarà la Junta de Govern a proposta del Consell Professional.

Me pregunto cómo se puede pedir que sean un mínimo de 70 los colegiados que soliciten la creación de una nueva Sección cuando se han aprobado presupuestos de dos millones de euros con veinte votos.

La creación de una nueva sección tiene que ser iniciativa del Colegio, que debe estar pendiente de las necesidades de los colegiados. Cualquier colegiado, mediante un simple escrito motivado puede motivar la constitución de una sección, si nuestros dirigentes se dedican a lo que han de dedicarse.

En este artículo se habla también de las Comisiones. Cierto que, en ocasiones, son necesarias, pero sigo defendiendo el aspecto ejecutivo de este tipo de figuras.

Por otro lado, vuelve a aparecer la expresión “normativa específica”. Es decir, esas normas que no se conocen y que se han negado a hacer públicas. Estas normativas que regulan la creación de Comisiones y Secciones han de ser pública y, al menos eso, sus líneas maestras deben estar recogidas en los Estatutos.

Article 79
Els representants de les diferents seccions i comissions professionals es reuneixen i coordinen de manera periòdica amb la Junta de Govern, almenys cada sis mesos, bé de forma directa o bé a través del Consell Professional, òrgan creat a aquest efecte.

De nuevo la aparición del Consell Professional del que los Estatutos no dicen más que el nombre. Evidentemente es imposible de saber qué hace ni para qué sirve si no se indica en los Estatutos.

Article 80
Recursos assignats a les seccions
L'activitat de les seccions, com a part constitutiva de l'activitat del COPC, dirigida pels òrgans de direcció corresponents, disposa dels recursos generals del COPC, amb les limitacions pròpies de la necessària coherència, eficiència i solidaritat entre les parts que s'estableixin sota la direcció de la Junta de Govern. Les juntes directives de les seccions administren i distribueixen el total dels recursos específics que s'assigni a cada una de les seccions en el pressupost general del COPC. L'assignació de recursos a les seccions té en compte, entre d'altres elements, el nombre de membres que aquestes integrin.
Els membres de les juntes directives de les seccions poden disposar, dins del pressupost del COPC dedicat a les seccions, d'unes compensacions econòmiques que, dins dels recursos disponibles, contribueixin a facilitar la realització de les funcions de representació, responsabilitat i dedicació que en cada cas s'assumeixin.

Aquí tenemos el artículo divertido. Resulta que cuántos más seamos, más dinero tenemos. Lo cual, no hace falta matarse, pone en evidencia que algunas especialidades pueden quedar casi olvidadas, mientras que la madre “clínica” dispondrá de una pasta gansa para hacer sus actividades. Lo cual vulnera de una manera flagrante el principio de que todos los colegiados somos iguales.

Por supuesto, este artículo no tiene sentido desde esta propuesta de reforma de los Estatutos porque parte de la sagrada idea de que todos los colegiados y colegiadas somos iguales. Y no se puede valorar una especialidad por la cantidad de miembros que muestren interés por formar parte de ella.

Es evidente que en algunas especialidades habrá más trabajo y cosas que hacer y, en función de ello, consumirán más recursos que otras… pero darlo por sentado es establecer estatutariamente la diferencia entre especialidades. Y eso no tiene buena pinta.

 


Tus comentarios sobre el tema:
(por un Colegio Profesional que escuche al colegiado)

:

Si quieres identificarte y abrir la posibilidad de que contacte contigo, puedes incluir los datos que consideres oportuno.
Estos datos no se guardan en ningún tipo de archivo.

Nombre  

Correo electrónico 

Teléfono de contacto