NouCOPC - Reforma Estatutos

Régimen Disciplinario
Lo que hay ahora (comentado)


 

 

Como es habitual, los comentarios van en cursiva.

 

Article 89

Principis generals

1. Amb independència de la responsabilitat civil o penal en què puguin incórrer, els col•legiats queden subjectes a la responsabilitat disciplinària en els termes d'aquests Estatuts i de les normes legals aplicables.
2. Les sancions disciplinàries corporatives es fan constar sempre a l'expedient personal del col•legiat objecte de sanció.
3. El COPC té jurisdicció disciplinària per sancionar els col•legiats pels actes que realitzin i per les omissions a les quals incorrin en l'exercici o en motiu de la seva professió, així com per qualsevol altre acte o omissió que li sigui imputable i sigui contrari al prestigi professional, a l'honorabilitat dels col•legiats o al degut respecte als òrgans corporatius i, en general, qualsevol altra infracció de deures professionals o de normes ètiques de conducta, quan aquestes afectin la professió.

Seguro que todos estamos de acuerdo. Aunque sería muy deseable que esas normas éticas de conducta estuvieran bien explicitadas y no fueran algo de carácter subjetivo.
Asustan conceptos como honorabilidad, respeto, prestigio… que son bastante discutibles.
Y no quiero ni pensar en eso del “debido respeto a los órganos corporativos”…


Article 90

Competències
1. El COPC exerceix la jurisdicció disciplinària per mediació de la Junta de Govern. Si l'acció disciplinària s'exerceix envers algun component de la Junta de Govern, l'afectat no pot prendre part en les deliberacions i les votacions que l'afectin.

2. Les sancions sempre les ha d'acordar la Junta de Govern, amb la incoació prèvia d'un expedient, en el qual s'ha de concedir a l'inculpat el tràmit d'audiència, la possibilitat de proposar i practicar proves i de defensar-se, per si mateix o mitjançant un representant o advocat.
3. Per tramitar l'expedient i per proposar resolucions, la Junta de Govern nomena directament un instructor, o bé delega l'òrgan al qual, amb caràcter permanent, siguin encomanades aquestes facultats perquè sigui aquest qui el nomeni.

Ejem.
Ya se ha visto que yo estoy por la labor de una Junta de Gobierno fuerte y ejecutiva. Ahora bien, siempre con mecanismos de control. Eso de nombrar instructores sin reglas ni criterios… ufff… apesta. Habría que indicar claramente quién puede ser instructor porque tal como está redactado, cualquiera puede acabar siendo “juzgado” por cualquiera. Sin saber si esa persona tiene capacidad, criterio o interés por hacerlo.
Vamos que, tal como está ahora, ni siquiera hay que ser colegiado para ser instructor de un expediente sancionador.

4. Les faltes lleus les pot sancionar la Junta de Govern en un expedient sumari, mitjançant resolució motivada i prèvia audiència de l'inculpat.

Nada de nada.
Poder para hacer, perfecto. Poder para jorobar, nada de nada.
Ningún colegiado puede estar en manos de la Junta. No se puede aceptar que una Junta de Gobierno pueda llenarle el expediente de faltas leves sin una instrucción.
Eso sin contar con el inocente detalle de que tres faltas leves son una grave y te pueden hundir a base de sanciones tontas.

5. La resolució final de l'expedient ha de ser sempre motivada i s'ha de notificar a l'interessat.
6. Contra la imposició de sancions, els afectats poden utilitzar el sistema de recursos regulat als articles 103 i següents d'aquests Estatuts.
7. Els acords sancionadors s'executen immediatament, sense perjudici dels recursos que procedeixin. Malgrat això, en el cas que l'execució esmentada pugui ocasionar perjudicis difícils o impossibles de reparar, l'organisme sancionador pot acordar, d'ofici o a instància de part, la suspensió de l'execució de l'acord recorregut.


Article 91

Procediment disciplinari
1. El procediment s'inicia d'ofici o com a conseqüència d'una denúncia o comunicació. No es consideren denúncies les comunicacions i els escrits anònims.
2. Amb caràcter previ a la incoació d'un expedient disciplinari, es pot acordar la instrucció de diligències informatives prèvies. Quan aquestes diligències prèvies s'elevin a expedient disciplinari, la data de l'inici ha de ser la data de l'acord d'iniciació de l'expedient.

Otro apartado polémico. No se puede incoar expedientes disciplinarios sin realizar diligencias informativas previas… en ningún caso. Es decir, siempre habría que comprobar primero si la denuncia tiene fundamento antes de abrir un expediente a nadie.

3. Els acords d'arxiu d'un expedient disciplinari són motivats.
4. La Junta de Govern pot aprovar un reglament regulador del procediment de tramitació dels expedients disciplinaris, així com de les diligències informatives prèvies.
Supletivament, són d'aplicació les normes del procediment administratiu.

La Junta de Gobierno DEBE aprobar ese reglamento que regule el procedimiento y DEBE de ser público con el fin de que cualquier colegiado sepa qué puede hacer para defenderse.
El colmo sería que ese reglamento exista y que, como se puede comprobar por los escritos que yo he presentado… no me lo hayan proporcionado.

De todo lo que sigue no hago comentarios porque la Ley 7/2006 fija criterios que no se pueden evitar.


Article 92
Les faltes es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Article 93
Són faltes lleus:
1. L'incompliment de les normes establertes pel Col•legi sobre la documentació professional.
2. La desatenció als requeriments d'informes i altres documents que realitzi el Col•legi.
3. L'ofensa als companys, sempre que no tinguin caràcter greu.
4. L'incompliment de les normes sobre publicitat professional.
5. Els actes enumerats com a faltes greus si no tenen entitat suficient per ser considerats com a tals.
Article 94
Són faltes greus:
1. L'acumulació, en el període d'un any, de tres o més sancions per falta lleu.
2. La infracció de les normes deontològiques establertes amb caràcter general.
3. Les ofenses greus als companys.
4. Els actes i les omissions que atemptin contra la moral, la dignitat o el prestigi de la professió.
5. La infracció greu del secret professional, amb perjudici a un tercer.
6. L'emissió d'informes o l'expedició de certificats que no diguin la veritat.
7. Els actes que comportin competència deslleial amb els companys.
8. L'incompliment greu de les normes estatutàries o dels acords adoptats pels òrgans col•legials, sempre que no constitueixi una falta d'entitat superior.
9. Qualsevol conducta constitutiva de delicte de culpa o de falta penal, en matèria professional.
10. Els actes enumerats com a faltes molt greus si no tenen entitat suficient per ser considerats com a tals.
Article 95
Són faltes molt greus:
1. La reiteració o la reincidència en falta greu durant l'any següent d'haver-lo comès.
2. Qualsevol conducta constitutiva de delicte dolós, en matèria professional.
3. L'atemptat contra la dignitat de les persones i contra els seus drets i llibertats fonamentals, en ocasió de l'exercici professional.
4. L'encobriment d'intrusisme professional.
5. La comissió d'infraccions que, pel seu nombre o gravetat, resultin incompatibles amb l'exercici professional.
6. La realització d'activitats i la constitució o la pertinença a entitats que tinguin com a finalitat o realitzin funcions exclusives del COPC.
Article 96
Les sancions que es poden imposar són:
1. Per faltes lleus:
a) Amonestació verbal.
b) Amonestació escrita.
2. Per faltes greus:
a) Amonestació per escrit amb advertiment de suspensió.
b) Suspensió per a l'exercici de càrrecs col•legials per un termini no superior a cinc anys.
c) Suspensió de l'exercici de la professió per un termini no superior a tres mesos.
3. Per faltes molt greus:
a) Inhabilitació per a l'exercici de càrrecs col•legials per un termini superior a cinc anys.
b) Suspensió per a l'exercici de la professió per un termini superior a tres mesos i no superior a dos anys.
c) Expulsió del COPC.
Article 97
En tots els casos d'imposició de sancions fermes per faltes greus i molt greus, la Junta de Govern pot donar publicitat de la resolució recaiguda quan es consideri oportú.
Article 98
Adopció de sancions per faltes molt greus
L'acord de suspensió de l'exercici professional o d'expulsió el COPC l'ha de prendre la Junta de Govern, mitjançant votació secreta i amb el vot favorable de dues terceres parts dels seus membres.
La no assistència, sense causa justificada, d'algun membre a aquesta sessió comporta el seu cessament com a membre de la Junta de Govern.
Article 99
Prescripció de faltes i sancions
1. Les faltes determinants de sanció disciplinària prescriuen, si són lleus, al tres mesos, si són greus, als dos anys, i, si són molt greus, als tres anys a comptar des de la data en què es van cometre.
2. La prescripció s'interromp per iniciar el procediment disciplinari i mentre duri tot el període de tramitació de l'expedient i de les pròrrogues que vàlidament s'acordin.
3. El termini de prescripció no corre durant el temps que la tramitació de l'expedient quedi en suspens per existir una causa penal pendent sobre els mateixos fets.
4. Amb les excepcions anteriors, la paralització del procediment per un termini superior a un mes, no imputable a l'expedientat, fa córrer de nou el termini de prescripció.
5. Les sancions prescriuen en els mateixos terminis que les faltes, comptades des de la data que fou ferm l'acord que les imposava.
Article 100
Els sancionats poden demanar ser rehabilitats, amb la cancel•lació consegüent de la nota del seu expedient personal, en els terminis següents, a comptar des del compliment de la sanció:
a) Tres mesos, si la falta és lleu.
b) Dos anys, si és greu.
c) Tres anys, si és molt greu.
d) Cinc anys, si ha comportat l'expulsió.
La rehabilitació s'ha de demanar a la junta de Govern, que l'ha de resoldre.
Règim jurídic i impugnació dels actes col•legiats
Article 101
1. Tots els actes dels òrgans col•legials es troben sotmesos, quant als requisits, validesa i efectes, als principis informadors de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administració comú.
2. Així mateix, els règim jurídic dels actes presumptes dels òrgans col•legials es regeix pel que estableix l'esmentada Llei 30/1992.
Article 102
Fi de la via administrativa
1. Els actes i les resolucions de la Junta General i de la Junta de Govern posen fi a la via administrativa.
2. Els acords dels òrgans col•legials són immediatament executius des de la data en què es dictin o, si escau, un cop notificats a l'interessat, llevat que el mateix òrgan, motivadament, estableixi el contrari.
3. La interposició de recurs no suspèn l'efectivitat de l'acte impugnat, però l'òrgan al qual correspongui resoldre el pot suspendre d'ofici o a instància de part si considera que la seva execució pot ocasionar perjudicis de difícil o impossible reparació futura, o quan la impugnació es fonamenti en alguna de les causes de nul•litat de ple dret previstes en l'esmentada Llei de procediment administratiu comú.
Article 103
Contra els actes i resolucions dels òrgans col•legials que posen fi a la via administrativa, es pot recórrer potestativament en reposició davant l'òrgan que l'ha adoptat, en el termini d'un mes a comptar des del dia següent a la present notificació, o bé es pot interposar directament recurs contenciós administratiu davant la jurisdicció contenciosa administrativa en els termes establerts en la llei reguladora d'aquesta jurisdicció.
Article 104
El recurs extraordinari de revisió es pot interposar contra els actes dels òrgans col•legials que siguin ferms en via administrativa, d'acord amb els supòsits i règim jurídic regulats en la Llei 30/1992, de 26 de novembre.

 


Tus comentarios sobre el tema:
(por un Colegio Profesional que escuche al colegiado)

:

Si quieres identificarte y abrir la posibilidad de que contacte contigo, puedes incluir los datos que consideres oportuno.
Estos datos no se guardan en ningún tipo de archivo.

Nombre  

Correo electrónico 

Teléfono de contacto